گروه گزارش: شهرستان اروميه در سالهاي اخير با معضل ترافيک شديد مواجه شده است و خيابانهاي اين شهر که در گذشته به عنوان شريانهاي حياتي براي تردد شهروندان محسوب ميشدند، اکنون به عاملي براي کاهش آستانه تحمل و کلافه شدن شهروندان تبديل شده است.
اولين موضوعاتي که با کلمه ترافيک در ذهن هر شخصي تداعي ميشود، شلوغي، ازدحام، آلودگي هوا، صداي بوق و تراکم ماشينهاست. اما در اروميه اين کلمه در ذهن مردم پررنگتر است. با آغاز ترم جديد مدارس و همزماني با ايام بازار رمضان و نوروز، ترافيک در خيابانهاي اصلي اروميه به شدت افزايش يافته، به طوري که بسياري از شهروندان از جمله، کارمندان، والدين و دانشآموزان از اين که زمان طولاني را براي رسيدن به مقصد خود صرف ميکنند، گلايهمند هستند.
برخي از مدارس غيرانتفاعي و دولتي، به ويژه در مناطق مرکزي شهر به دليل تعداد بالاي دانشآموزان و تجمع خودروهاي والدين در اطراف آنها به يکي از عوامل اصلي ايجاد ترافيک تبديل شدهاند.
اما به راستي گره کور ترافيک در اروميه کجاست و چرا مسوولان هنوز نتوانستهاند اين گره را باز کنند. مسووليت اين حجم از ترافيک با کدام مرجع است؟ آيا ميتوان با فرهنگسازي در ميان شهروندان بخشي از بار ترافيک را کاهش داد؟ اينها سوالاتي است که بايد پاسخ مناسبي براي آن پيدا کرد.
برخي خيابانها هميشه ترافيک است
نرگس محمدي پزشک اروميهاي ، به تأثيرات منفي ترافيک بر سلامت مردم اشاره کرده و ميگويد که ترافيک شديد نه تنها وقت مردم را هدر ميدهد بلکه بر روي سلامت رواني آنها نيز تأثير منفي دارد.
او به مشاهدات خود اشاره و خاطرنشان ميکند که من بيماراني را ديدم که به دليل ترافيک نتوانستهاند به موقع به درمانگاه برسند و همراهان بيماران همواره از ترافيک شهري و نبود جاي پارک خودرو ابراز گلايه دارند.
فاطمه حسني مادر 35ساله اروميهاي و صاحب 2فرزند نيز در اين خصوص ميگويد: هر روز صبح که ميخواهم بچههايم را به مدرسه برسانم با ترافيک وحشتناکي روبرو ميشوم.
او تصريح ميکند که پلهاي غيرهمسطح فقط در برخي نقاط کارايي دارند و در ديگر نقاط شهر هيچ تأثيري ندارند. من نميدانم چرا مسئولان نتوانستهاند راهحل مناسبي براي اين مشکل پيدا کنند و آنطور که بنظر ميرسد مديران شهري لکه گيري آسفالت را مديريت ميدانند که آن هم درست اجرا نميشود.
حسن افلاکي راننده تاکسي هم در همين ارتباط ميگويد: به عنوان يک راننده تاکسي هر روز با ترافيک سنگين دست و پنجه نرم ميکنم؛ درست است که پلهاي غيرهمسطح زيادي اخيراً ساخته شدهاند اما به هيچ وجه پاسخگوي حجم بالاي ترافيک نيستند؛ من همچنان در خيابان شورا و عدالت، مولوي و برق شاهد ترافيک هستم.
افلاکي اضافه ميکند که مسئولان فقط به فکر ساخت پل بودهاند و به زيرساختهاي ديگر توجهي ندارند، هرچند عمر من و همکارانم در اين ترافيک تلف شد.
کمي که در خيابانهاي اروميه قدم بزنيم معابري را ميبينيم که هميشه غرق در ترافيک هستند؛ اين معابر خياباني باريک که داراي دو رديف رفت و برگشت است، بخشي از بار ترافيکي اين شهر را تحمل ميکنند.
از طرفي برخي خيابانها از جمله شامل خيابانهاي امام، کاشاني، اميني، مدرس، حسني، برق، دانشکده، شيخ تپه، مولوي، بديعي، مدني و عطايي داراي گستردگي مناسبي است اما پاسخگوي ترددهاي عمومي نيست و ترافيک در آنها دائمي است.
وجود بيمارستان، درمانگاه و مطب بسياري از پزشکان در اين خيابانها نشان از عدم مکانيابي مناسب هنگام ساخت ساختمانهاي ارائه دهنده اين نوع خدمات در حوزه شهري هستند.
علي حمزهلو فعال اجتماعي از زاويهاي ديگر به موضوع نگاه ميکند و ميگويد که ترافيک تنها يک مشکل فيزيکي نيست؛ بلکه بر روي کيفيت زندگي مردم تأثير ميگذارد.
او ادامه ميدهد که پلهاي غيرهمسطح نميتوانند مشکل را حل کنند زيرا برنامهريزي جامع و زيرساختهاي مناسب نياز است؛ البته بايد به حمل و نقل عمومي توجه بيشتري شود و راهکارهايي براي کاهش تعداد خودروها در خيابانها ارائه شود.
حميد عسگري يکي از والدين نيز که فرزندش در يکي از مدارس غيرانتفاعي تحصيل ميکند درباره ترافيک شهر اروميه ميگويد: هر روز صبح با مشکلات زيادي مواجه هستيم و صفهاي طولاني خودروها در اطراف مدرسه باعث ميشود که ما حتي نتوانيم به موقع فرزندمان را به مدرسه برسانيم که اين وضعيت نه تنها براي ما بلکه براي ساير رانندگان نيز آزاردهنده است.
او اضافه ميکند: از سوي ديگر، آموزشگاههاي زبان و مراکز آموزشي نيز در ساعات خاصي از روز، عاملي براي افزايش ترافيک در خيابانهاي اصلي هستند؛ اين مراکز که معمولاً در ساعات بعدازظهر و اوايل شب فعالند به دليل تجمع دانشآموزان و والدين در اطراف خود، بر بار ترافيکي شهر افزودهاند.
قطعي برقي و خاموش شدن چراغهاي راهنمايي
قطعي برق و خاموش شدن چراغ هاي راهنمايي از ديگر موضوعاتي است که شهروندان اروميه آن را مطرح ميکنند. سردرگمي رانندگان هنگام اين اتفاق نه تنها باعث سردرگمي رانندگان ميشود بلکه احتمال بروز حوادث رانندگي را نيز افزايش ميدهد.
سعيد قاسمنژاد يکي از رانندگان با ابراز نارضايتي به ايرنا ميگويد: چندين بار پيش آمده که چراغهاي راهنمايي مناطق مختلف اروميه خاموش بوده و من مجبور شدم که نه تنها با احتياط بيشتر بلکه با دلهره و استرس رانندگي کنم که اين وضعيت ميتواند خطرناک باشد.
او تاکيد ميکند: با رفتن برقها و آن هم در اوج ترافيک، شرايط جنگي بين ماشينها ايجاد و رقابت براي عبور از خيابان ايجاد ميشود.
گفت وگوهاي انجام شده با مردم شهر اروميه نشاندهنده افزايش سطح نارضايتي عمومي از وضعيت کنوني ترافيک و ناکافي بودن اقدامات براي کاهش آن است. اگرچه کسي منکر اقدامات انجام شده از جمله ساخت ساخت پلهاي غيرهمسطح نيست اما هنوز هم مشکلات ترافيکي در سطح شهر پابرجا مانده است.
به نظر ميرسد برنامهريزي مدون براي توسعه زيرساختهاي حمل و نقل شهري و عمومي، جايابي يا مکان يابي براي مراکز خدماتي از جمله مدارس و بيمارستانها و مراکز درماني، بازنگري در وضعيت معماري شهري، ايجاد محدوديت براي استفاده از وسايل نقليه تک سرنشين و افزايش فرهنگ استفاده از وسيله نقليه ميتواند در کاهش بار ترافيک شهر اروميه کمک کند.
افزايش حمل و نقل عمومي از جمل ايجاد خطوط ويژه، ايجاد پارکينگهاي عمومي طبقاتي و افزايش خطوط دوچرخهسواري از جمله موضوعاتي ديگري است که ميتواند براي رفع مشکل ترافيک مورد توجه مسئولين قرار گيرد.
قطعا کاهش فوري ترافيک در شهر اروميه اثرات مثبت رواني داشته و عاملي براي بهبود وضعيت سلامت مردم شهر در آينده خواهد بود که اين امر مستلزم همکاري متقابل مردم و مسئولين است.
به گزارش امانت به نقل از ايرنا،لازم به توضيح است تلاش براي گفت وگو با علي خليلوند رييس سازمان مديريت مهندسي و شبکه حمل ونقل شهرداري اروميه بعنوان يکي از متوليان حوزه شهري تا لحظه انتشار اين گزارش به نتيجه نرسيد اما اين خبرگزاري آمادگي دارد تا نظرات مسئولين شهري را در اين ارتباط منعکس کند.